torsdag 21 mars 2013

Hur maten påverkar miljön





Många ställer sig frågan, hur kan mat påverka miljön?
Det är klart att maten påverkar miljön. Fler och fler människor väljer att leva ett mer hälsosamt liv med mycket ekologisk och lite snabbmat. Det är snabbmaten som är den dåliga för miljön, skulle jag vilja påstå. Det finns en stor restaurangkedja (McDonalds) som har gjort sig känd genom att hugga ner en massa regnskog för att det ska få plats nötboskap. Regnskogen är bra för vårt syreutbyte utan den så blir det mindre syre.
Vi människor påverkar miljön mer än vad vi tror. Jag tycker att det är McDonalds som gör fel och jag gillar inte sättet de gör det på. De verkar inte bry sig om miljön, för dem handlar allt om pengar. Inte nog med det, McDonalds köper in en massa billiga leksaker som inte håller och de slängs på sopptippen, helt i onödan. Jag tror att det bara är för att locka till sig barn. Pengar ,det är det som det alltid har handlat om. Människor handlar utifrån sin ekonomi och inte efter miljön, eller hur djur behandlas. Växthuseffekten ökar ju mer nötboskap som vi producerar de resulterar i att vi hugger ner skogen. Boskapen producerar stora mängder Metan, vilket höjer växthuseffekten. Metan är en luktfri och färglös gas. Den skapas under boskapens matsmältningsprocess. Allt hänger ihop.

Välj ekologiskt trots låg budget

Idag väljer många att inte köpa ekologiskt, den främsta orsaken är för att det är lite dyrare än ”vanlig mat”. Ekologisk mat är bättre. Handlar du ekologiskt så slipper du alla bekämpningsmedel som både är farliga för miljön och dig själv.
Den ekologiska maten är behandlad med mer kärlek än ”vanligt mat”. Djuren får gå fritt istället för att vara instängda och knappt se dagsljuset. Jag tycker det är hemska förhållanden.
När många hör ordet ekologiskt, tänker de direkt på dyr mat. Det gör inte jag. Det jag tänker på är friskare och renare mat.  Det är mat du har glädje av. Du vet att maten är välbehandlad och inte misskött, d.v.s. mat där det finns minimalt med bekämpningsmedel.
Varför skulle ekologisk mat vara bra för just dig, trots låg budget?
Bara för du väljer ekologiskt betyder det inte att det behöver bli dyrare. Det beror på säsong, välj grönt och väj rätt. Ekologisk mat brukar även hålla längre, det är ju bra eftersom du slipper att köpa mat mer frekvent. Den mesta ekologiska maten är inte mycket dyrare än ”vanlig mat”. Det brukar oftast handla om några enstaka kronor. Om du t.ex. ska köpa havregryn kan du köpa kravmärkt istället för varuhusets märke. Havregryn är väldigt billigt, det håller länge och det är det nyttigt. Det du ska tänka på är att köpa billig mat efter rätt säsong. Du får alltså lära dig att köpa mat efter säsong.
Ett exempel är svensk majs som odlas på sommaren då den är som bäst. Det är då du kan få den bästa ekologiska majsen och då är den inte speciellt dyr. Man måste lägga om lite när det gäller kosten om man äter ekologiskt men det är de värt. För de blir ju billigare och bättre för miljön. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar